P&G Hooghwerff kiest in Strijen resoluut voor luchtdichting aan de binnenzijde

Zwapex en Innoceal maken samen 18 woningen luchtdicht

De afdichting van de kieren gebeurde - zoals het eigenlijk hoort - aan de binnenzijde (van het binnenspouwblad) en daarvoor werd gebruik gemaakt van de witte variant van Blowerproof Liquid. In combinatie met de zeer dunne laagdikte (+/- 1mm gedroogd) laat dit de aannemer en stukadoor toe om zonder problemen verder af te werken.

Geen risico's meer

Projectleider P&G Hooghwerff Peter In 't VeldPeter in 't Veld, projectleider voor P&G Hooghwerff, koos voor deze – meer efficiënte manier van luchtdichting (1) – nadat hij hoorde van problemen die zich voordeden op een werk dat enkele jaren geleden werd opgeleverd. "Bij oplevering voldeden de woning waarschijnlijk aan de luchtdichtheidseis, maar na enkele jaren had de constructie zijn werk gedaan en bleek de luchtdichting onvoldoende. Het gevolg is dat de bewoners te veel energie gingen verbruiken. Maar het ergste is dat men er niets meer aan kan verhelpen zonder hak en breekwerk in de buitengevels of de gehele woning dicht te kitten. Vandaar dat we tezamen met onze partner Zwapex gekozen hebben voor deze methode – die in de rest van Europa bovendien al stelselmatig wordt toegepast – en voor de expertise van Innoceal."

Kwaliteitscontrole en leermoment

Nadat Zwapex, begeleid door Innoceal, de werkzaamheden had uitgevoerd, werd er een (tussentijdse) blowerdoortest gedaan, inclusief luchtlekkageonderzoek.

"Dit is voor ons een standaard vereiste," legt Jim Wuyts, Managing Director van Innoceal, uit. "Het is niet enkel een controle van de kwaliteit van de werkzaamheden, maar vooral ook een moment van evaluatie van de luchtdichting van het gebouw, voorafgaand aan de afwerkingsfase. Dit laat toe om – indien nodig -  problemen nog aan te pakken voordat het te laat is. En het is bovendien een goede graadmeter voor de uiteindelijke test."

De test werd bijgewoond door alle betrokken partijen en het resultaat was, nog voor de stucwerken en het dichtmaken van de schacht, meer dan bevredigend. "We zitten nog voor de afwerkingsfase al zo dicht op de eis van 0,4 dat we met een gerust hart verder kunnen," geeft Peter in 't Veld aan.

"Een zeer lage qv10 is nu zeker haalbaar, maar hetgeen mij het meest heeft bijgebracht is het luchtlekkageonderzoek, waarbij we een woning aan een rooktest onderworpen. Je ziet daar onmiddellijk waar er nog tekortkomingen zijn, zoals een deur die niet goed afsluit of kalkzandsteen die niet goed verlijmd werd, en vooral ook hoe we die kunnen oplossen of vermijden."

Duurzame oplossing

"Ik ben helemaal gewonnen voor deze aanpak en ga al mijn collega's zeker hetzelfde aanraden. En de meerprijs? Die is volgens mij op termijn meer dan zijn geld waard, al is het maar door het risico van toekomstige kosten zo aanzienlijk te verkleinen."

Het definitieve resultaat was nog een stuk indrukwekkender dan verwacht met een
qv10 waarde van 0,17.

(1)  lees ook: Binnen tov buiten afdichten: 29% winst in qv10 waarde!

Bekijk ook ons filmpje.

 Blowerproof Liquid wit aan binnenzijde

Heeft u vragen?

Wij staan u graag te woord.

NL: 084 430 0330

      BE: 0474 963 219

 

Nieuwsbrief

Schrijf u in via het contactformulier.

Beeldmateriaal

Laat u overtuigen door de veelvuldige inzetbaarheid van onze oplossingen.